Dýňová polévka s bílým vínem

4.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

SUROVINY.

  • 1 dýně Hokaido
  • 1 cibule
  • trocha oleje
  • 1 dcl bílého vína
  • sůl, pepř
  • 1-1,5 litru kuřecího vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • starší rohlík na krutonky
  • špetka muškátového oříšku

POSTUP:

Dýni omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky. Neloupeme. Na oleji osmahneme na jemno nakrájenou cibulku. Přidáme dýni a chvíli restujeme  až se dýně začne přichytávat dna začneme velmi pomalu podlívat vínem, aby se stačilo odpařovat. Dusíme asi 5 minut a pak přilijeme vývar, osolíme a opepříme a vaříme zhruba 20 minut. Potom rozmixujeme , znovu přivedeme k varu a přilijeme smetanu a necháme zavařit. Dosolíme, dopepříme, můžeme nastrouhat špetku muškátového oříšku.

Podáváme s opraženými krutonky.

Pokud máme dozdobíme polévku kapkami dýňového oleje.

 

Podobné recepty